maandag 14 juni 2010

De Wil van het Volk

Momenteel onderzoekt informateur Uri Rosenthal of een coalitie van VVD-PVV-CDA mogelijk is. Dit is immers, zo is de redenatie van veel partijen, de Wil van het Volk. Maar wat is nu eigenlijk de wil van het volk en hoe destilleer je deze wil uit de verkiezingsuitslag? We stemmen immers op een partij, of beter gezegd een kandidaat-tweede kamerlid, en niet op een coalitie.

De wil van het volk is eigenlijk niet meer dan een populistisch verzinsel; door te claimen dat je weet wat 'het volk' wil, geef je legitimiteit aan je eigen (absurde) denkbeelden en bombardeer je jezelf tot spreekbuis van de zwijgende massa. Wat hierbij vergeten wordt, is het feit dat een volk niet 1 overheersende mening heeft. Het beste voorbeeld hiervan is wel het unieke feit dat bij deze verkiezingen liefst 7 partijen ten minste 10 zetels hebben behaald. Daarnaast waren de links-rechts tegenstellingen in jaren niet zo scherp als bij deze verkiezingen. Toch meldde Wilders in zijn overwinningsspeech doodleuk dat de grote winst van de PVV een overwinning was voor heel Nederland. En dat terwijl toch 5 op de 6 mensen niet op zijn partij hadden gestemd.

Wilders is er desondanks in geslaagd zichzelf onmisbaar te laten verklaren in de coalitieonderhandelingen; Een coalitie zonder PVV zou geen recht doen aan de wil van het volk. Dat andere partijen dit standpunt zo gemakkelijk hebben overgenomen is opmerkelijk, te meer daar de grote winnaar van de vorige Tweede Kamerverkiezingen, de SP, destijds helemaal niet als gedoodverfde regeringspartij werd gezien.

Daarnaast zijn er nog veel meer argumenten om de PVV niet mee te laten regeren. De enige reƫle combinatie waar de PVV in voorkomt is immers VVD-PVV-CDA, een coalitie die kan bogen op de kleinst mogelijke meerderheid in het parlement (76 zetels). Bovendien bevat deze coalitie de enige echt grote verliezen van de verkiezingen, het CDA (-20 zetels). Als geheel boekt centrum-rechts een zetelwinst van slechts 4 zetels.

Paars-plus daarentegen kan rekenen op een ruime meerderheid van 82 zetels, bevat 3 winnaars (VVD, D'66 en GroenLinks) en 1 nipte verliezer (PVDA) en boekt hiermee een winst van 7 zetels.

Wat is dus nu de echte wil van het volk? Volgens mij wil het volk vooral een stabiele regering die de grote uitdagingen van ons land gaat aanpakken. Welke coalitie? Daarvoor is nu juist een informateur aangesteld die moet onderzoeken welke coalities kans van slagen hebben. Het is te hopen dat de informateur zich hierbij vooral laat leiden door gezond verstand en zijn oren niet te veel laat hangen naar de Wil van het Volk. Veel succes, Uri.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten