maandag 14 juni 2010

Cohen de echte winnaar

Roemer noemde de verkiezingsuitslag van de SP een nederlaag met een gouden randje. Mooi gezegd als je net 10 zetels hebt verloren, maar wel begrijpelijk als je het vergelijkt met de 8 zetels die de SP in de peilingen haalde enkele maanden geleden.

Voor Rutte vrees ik echter dat de zege van de VVD een overwinning met een dikke zwarte rand zal blijken. Rutte zit immers feitelijk in een benarde situatie. Zijn partij de VVD heeft maar 2 reƫle opties voor regeringsdeelname: Centrum-Rechts (VVD-PVV-CDA), of Paars-Plus (VVD-PVDA-D'66-GroenLinks) en in beide gevallen zal de weerstand van een deel van de aanhang groot zijn. Sinds de strijd om het leiderschap binnen de partij enkele jaren geleden weten we immers weer dat de VVD bestaat uit een ietwat onlogische alliantie van liberalen en conservatieven. Zolang de peilingen goed zijn en de verkiezingen aanstaande, gaan deze stromingen prima samen, maar hoe zal dit zijn wanneer de VVD deel uitmaakt van een uitgesproken conservatieve, of juist liberale coalitie?

Bovendien, Centrum-Rechts zal een feest zijn voor de oppositie, waarbij het CDA zich kan profileren als het sociale rechtse alternatief en links zal fors kunnen profiteren van het economisch beleid dat toch vooral de zwakkeren zal treffen.

Kiest Rutte echter uiteindelijk toch voor Paars-Plus, dan vindt hij een sterk links blok naast zich dat tezamen 51 zetels heeft ten opzichte van de 31 van de VVD. Het moge duidelijk zijn dat deze combinatie de PVV en het CDA de uitgelezen kans biedt de waarschijnlijk al snel teleurgestelde rechtse kiezer (verder) voor zich te winnen.

Cohen daarentegen zal zowel in de oppositie tegen Centrum-Rechts, als in een Paarse combinatie, als grootste van de linkse partijen, kunnen winnen. Het CDA echter heeft alleen baat bij oppositie aangezien de eigen aanhang een coalitie met de PVV niet ziet zitten. Ik verwacht dan ook dat het CDA snel duidelijk zal maken niet in een Centrum-Rechtse coalitie te stappen, waarna Rutte in feite met de rug tegen de muur staat in de onderhandelingen met de Paarse vrienden. Dit feit zal ongetwijfeld flink uitgebuit gaan worden door het linkse blok van PVDA-D'66-GroenLinks waardoor de positie van Rutte alleen nog maar benarder wordt.

En zo komt de eerste liberale verkiezingszege uit de geschiedenis eigenlijk op het meest ongelukkige moment.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten